Rezolvati rapid si eficient orice problema de
legislatia muncii si SSM

Stimate angajator,

Conform datelor Institutului National de Statistica, in Romania se inregistreaza in fiecare an peste 100.000 de litigii de munca intre angajati si angajatori, generate in cea mai mare parte de concedieri (considerate abuzive) si de neplata unor drepturi salariale. Si important este ca, in 3 din 4 cazuri, cei care au castig de cauza sunt angajatii.

Da, in marea majoritate a cazurilor, tribunalele dau dreptate angajatilor, iar motivul pentru care se intampla acest lucru este adesea unul surprinzator: angajatii castiga nu pentru ca ar avea intr-adevar dreptate, ci pentru ca angajatorii comit greseli de procedura.

Sau, altfel spus, angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind concedierea, sanctionarea abaterilor disciplinare, raspunderea patrimoniala a salariatului sau alte prevederi mentionate in contractul individual de munca sau in fisa postului.

Exista o solutie care va permite
sa castigati orice litigiu de munca!


Solutia o constituie lucrarea Consilier Codul Muncii, care va arata limpede:
 • care sunt situatiile in care este posibil sa fiti dat in judecata de un angajat;
 • ce spune legislatia in fiecare situatie in parte;
 • care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmati cu strictete;
 • care sunt aspectele sensibile care genereaza cele mai mari probleme;
 • cum gandesc instantele de judecata.
In plus, Codul muncii a fost modificat prin:
- O.U.G. nr. 79/2017 care a modificat contributiile sociale valabile de la 1 ianuarie 2018 si trecerea acestora din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, si
- O.U.G. nr. 82/2017 cu modificari in ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei lunare pentru concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, valoarea punctului de pensie, contributia la fondul de pensii administrate privat.

Toate aceste modificari sunt explicate, comentate si comparate (inainte si dupa) in Consilier Codul muncii.


Autoarea lucrarii este prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, formator al magistratilor specializati in dreptul muncii in cadrul Institutului National de Magistratura.

Imensa experienta a dnei prof. Raluca Dimitriu ii permite sa va dezvaluie nu numai procedurile corecte, ci si lucruri putin stiute despre subtilitatile legii si despre consecintele concrete ale acestora. Consecinte despre care angajatorii afla, de obicei, direct din gura judecatorului (adica atunci cand e prea tarziu!).

PACHETUL Specialistului in resurse umane - 3 lucrari care va arata ce aveti de facut pentru a evita orice litigiu de munca si problema care tine de SSM :
 • Consilier Codul muncii
 • CD 202 Modele de Fise de Post
 • CD Ghid practic de securitate si sanatate in munca

OFERTA speciala cu REDUCERE 35% + TRANSPORT GRATUIT
Pret REDUS: 686.7 lei   TVA inclusa in loc de 1056.3 lei (TVA inclusa), pretul standard. Economisiti: 369 lei!
     
     Greseli frecvente din cauza carora angajatorii pierd litigiile de munca!

1. „Am descoperit ca unul dintre angajati fura bunuri din firma. De altfel l-am si prins cu aceste bunuri in masina personala. Bineinteles, l-am concediat disciplinar, in baza procesului-verbal intocmit de Politie. Iar instanta ne-a anulat concedierea pe motiv ca procesul-verbal intocmit de Politie nu tine loc de procedura disciplinara, derulata conform Codului Muncii.”

Iata alte cateva cazuri, extrase din arhivele Tribunalelor de munca:

2. Un angajat lipseste nemotivat de trei saptamani. Angajatorul nu are nicio veste de la el. Decide sa il concedieze.

3. Un angajat se afla la originea unor scurgeri de informatii confidentiale catre o firma concurenta, condusa de o ruda apropiata de-a sa. Angajatorul decide sa il concedieze.

4. Un angajat vine beat la serviciu 4 zile din 5. Discutiile cu el nu au niciun efect, ba mai mult chiar, angajatul devine violent. Angajatorul decide sa il concedieze.

In toate aceste cazuri, angajatorii au fost dati in judecata de catre fostii angajati si au pierdut procesul. Au platit cheltuieli de judecata si au fost obligati sa-i reprimeasca la lucru pe cei pe care-i concediasera. Motivul? In decizia de concediere nu au mentionat instanta competenta sa solutioneze o eventuala contestatie.

Pentru cineva nefamiliarizat cu subtilitatile legislatiei muncii, situatiile de mai sus par complet absurde, dar trebuie tinut cont de faptul ca instanta lucreaza cu texte de lege. Si daca un text de lege spune ca un anumit lucru trebuie facut intr-un anumit fel, dupa o anumita procedura, atunci instanta asta verifica in primul rand - daca s-a respectat procedura.

Ca urmare, orice incalcare a procedurii atrage automat dupa sine nulitatea deciziei luate de angajator. Si asta in mod perfect legal.

Consilier Codul Muncii va dezvaluie absolut TOATE procedurile stricte pe care trebuie sa le urmati cand luati o masura care vizeaza un angajat! Respectarea acestor proceduri este vitala pentru a fi ferit de litigii de munca!

Stiati ca…

1. …semnarea deciziei de concediere de catre alta persoana decat administratorul societatii constituie motiv pentru anularea acesteia in instanta?

2. …decizia de concediere trebuie comunicata salariatului numai in scris, fie personal, cu data si semnatura de primire, fie prin posta la domiciliu, cu confirmare de primire? Orice alta forma – verbal, prin afisare la locul de munca, prin inmanare unui coleg – duce la nulitatea deciziei.

3.  …in cazul savarsirii unei abateri disciplinare, ascultarea punctului de vedere al salariatului este o etapa obligatorie? Se recomanda chiar inregistrarea audio a intregului dialog purtat cu acest prilej.„Consilier Codul Muncii” este structurat pe capitole
care acopera toate domeniile unde pot aparea conflicte cu angajatii!


Atentie, domeniile enumerate in continuare sunt reglementate foarte stufos de legislatia din Romania, de aceea este foarte posibil sa apara neglijente din partea dvs., care sa duca ulterior la litigii de munca. Consilier Codul Muncii va arata insa cu maxima precizie ce aveti de facut, fara “scapari”care sa va puna mai tarziu in dezavantaj.

Asadar, in Consilier Codul Muncii gasiti informatii complete, trucuri, sfaturi si exemple sugestive din practica, referitoare la:
 • Angajare
 • Concediere
 • Acordarea concediilor
 • Continutul contractului individual/colectiv de munca
 • Demisie
 • Detasare
 • Disciplina muncii
 • Incetarea de drept a CIM
 • Clauza de neconcurenta
 • Clauza de mobilitate
 • Perioada de proba
 • Preaviz
 • Registrul de evidenta a salariatilor
 • Regulamentul intern
 • Repausul saptamanal obligatoriu
 • Suspendarea CIM
 • Timpul de munca/Orele suplimentare
 • Trecerea intr-o alta munca.
Toate informatiile detaliate le gasiti in Consilier Codul Muncii, dar va atragem atentia, in avans, asupra a doua aspecte:

A. Cand intocmiti un contract individual de munca este gresit sa tineti cont doar de tipizatul/modelul reglementat de Ordinul 64/2003. Trebuie sa inserati si mentiuni legate de:
- riscurile specifice postului
- data la care contractul urmeaza sa isi produca efectele
- durata perioadei de proba
- salariu (evidentiat cu toate elementele sale constitutive)
- conditiile in care se acorda preavizul etc.
Angajatul, din moment ce semneaza acest contract, nu va mai putea sa va acuze ulterior ca nu a fost informat corespunzator asupra unor aspecte.

B. Mare atentie la regulamentul intern! Acesta precizeaza drepturile si obligatiile partilor si este un act esential pentru sanctionarea abaterilor disciplinare. Iar practica arata ca el trebuie sa acopere aspecte care pot parea de la sine intelese:

„Salariatul trebuie sa aiba un comportament civilizat cu superiorii, colegii si clientii”
„Salariatul trebuie sa respecte programul de lucru si sa nu intarzie la serviciu”.

Lipsa acestor prevederi din regulamentul intern poate face imposibila sanctionarea angajatului pentru,sa zicem, injurii adresate colegilor sau pentru pauze prea dese de tigara/cafea.


Uitati timp de 12 luni de problemele pe care Codul Muncii vi le poate pune!


+


EXCLUSIV pentru abonati: 12 editii tiparite ale newsletterului specializat INFO Codul muncii in care va sunt prezentate noutati legislative, decizii ale ICCJ si ale Curtii Constitutionale, cat si sfaturi utile cu privire la situatii des intalnite in practica sau cele mai controversate interpretari ale legislatiei muncii.
Tineti cont de aceste 4 chestiuni esentiale!

1. Legea functioneaza pur si simplu in favoarea angajatului. Punct.

2. Angajatul este privit cu mai multa toleranta de catre judecator, el fiind perceput ca partea mai slaba, cea care are nevoie de protectie.

3. Litigiile de munca au un regim special: sunt scutite de taxa de timbru, deci angajatul nu trebuie sa-si puna problema acestei cheltuieli.

4. In litigiile de munca sarcina probei este inversata: nu reclamantul (angajatul) trebuie sa aduca dovezi ca lucrurile stau intr-un anumit fel, ci paratul (angajatorul). In consecinta daca angajatul va acuza de ceva, dvs. sunteti cel care trebuie sa arate (cu acte, contracte, state de plata) ca situatia se prezinta cu totul altfel.

Prin prisma acestor 4 chestiuni, este evident ca litigiile de munca sunt evenimente foarte sensibile si foarte greu de gestionat de catre dvs., in calitate de angajator. Iata de ce este esential sa aveti permanent la indemana Consilier Codul Muncii, lucrarea care va arata cum sa procedati impecabil atunci cand luati o masura (orice fel de masura) care priveste un angajat.

Abonamentul la Consilier Codul muncii inseamna pentru dvs.:

1. Lucrarea de baza - un biblioraft cu peste 1000 de pagini ce cuprinde toata legislatia din domeniu, comentata si explicata. Intreaga informatie la care aveti acces cu un pronuntat caracter practic, va pune la dispozitie: studii de caz, spete controversate rezolvate, atentionari, recomandari, observatii.

2. Serviciul de actualizare timp de 12 luni ce permite mentinerea informatiei de specialitate la zi si elimina stresul generat de nesiguranta aplicarii legii prevazute in Codul muncii.

3. Consultanta de specialitate personalizata GRATUITA:
- in scris, pe toata durata abonamentului! Ne puteti trimite cele 14 intrebari prin e-mail si primiti raspunsul in cel mai scurt timp, si
- telefonic, in fiecare marti in intervalul orar 15.00 - 17.00.

4. Participarea la 4 seminarii online unde puteti adresa intrebari si primiti raspuns de la cel mai bun specialist in domeniu. Profitati inca o data de consultanta pe legislatia muncii, salarizare si HR. Evenimentul online are urmatoarea structura: in prima parte - o prezentare video si in a doua parte - sesiune de intrebari si raspunsuri.

5. Newsletterul electronic gratuit Expert Legislatia Muncii si HR. Ori de cate ori apare o noutate in legislatia muncii, dvs. sunteti primul care o afla, direct de la specialisti! Indiferent de ziua din saptamana, va atentioneaza asupra ultimelor modificari legislative sau decizii guvernamentale referitoare la Codul muncii.

6. Acces la lucrarea in format PDF, online - oricand si de oriunde aveti conexiune la Internet (in platforma rsonline.ro la care aveti acces imediat ce se confirma plata abonamentului dvs.).

Pachetul specialistului in resurse umane contine alte 2 lucrari ce contin informatii extrem de importante pentru activitatea dvs., referitoare la sanatate si securitatea in munca si de asemenea 202 modele de fise de post:


CD 202 Modele de Fise de Post

Lucrarea pe CD vine in ajutorul dvs. pentru a va completa lista cu fisele de post pe care deja le aveti. Cele 202 de modele de fise se post acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina acest document:
a) denumirea postului
b) pozitia din COR
c) nivelul postului
d) relatiile ierarhice si functionale
e) definirea scopului general si a obiectivelor postului.
f) definirea principalelor sarcini/atributii/activitati
g) aspecte referitoare la conditiile de munca
h) studiile si calificarile necesare postului
i) competentele postului

O simpla parcurgere a acestor cerinte va arata ca elaborarea fisei postului este o treaba foarte complexa.
Ca un exercitiu, incercati sa scrieti DE LA ZERO fisa postului pentru un post oarecare din firma dvs.


CD Ghid practic de Securitate si Sanatate in munca

Va arata cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM!

Din cuprins:
 • Activitatea de prevenire si protectie
 • Autorizarea functionarii din punct de vedere al SSM in baza Legii 319
 • Autorizarea functionarii din punct de vedere al SSM in baza Legii 359
 • Cerinte minime de securitate si sanatate in munca
 • Comitetul de securitate si sanatate in munca
 • Comunicare, cercetare, raportare si inregistrare eveniment
 • Constructii
 • Echipamente de protectie si echipamente de munca
 • Evaluarea riscurilor
 • Grupuri sensibile la riscuri
 • Inspectia muncii + sanctiuni
 • Instruirea si informarea lucratorilor
 • Legatura dintre protectia muncii si Regulamentul intern - fisa postului
 • Primul ajutor
 • Supravegherea sanatatii
 • Zone periculoase si zone cu risc ridicat si specific
     
 

Profitati chiar ACUM de OFERTA speciala: REDUCERE 35% + TRANSPORT GRATUIT la achizitionarea
Pachetului specialistului in resurse umane

Pret REDUS: 686.7 lei TVA inclusa in loc de 1056.3 lei, pretul standard.
Economisiti astfel 369 lei.
Garantie: beneficiati de o perioada de 30 de zile in care puteti consulta lucrarile fara niciun risc. Daca aveti cea mai mica nemultumire le puteti returna in ambalajul original, urmand sa primiti inapoi integral suma achitata.

Retineti! Orice greseala in domeniul legislatiei muncii sau al SSM se plateste scump!
 
E suficient sa va ganditi, de exemplu, ca o concediere anulata in instanta inseamna pentru dvs. obligatia de a-i plati angajatului respectiv toate salariile pe perioada cat a durat procesul (perioada in care, evident, el nu a muncit pentru dvs.)

Pachetul specialistului in resurse umane va fereste de orice astfel de riscuri!
Asteptam cu placere comanda dvs.!

Cu deosebita consideratie,Maria Ungureanu
Coordonator oferta
Divizia Editoriala Legislatia Muncii, Salarizare si HR
Rentrop & Straton
 


Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Doar in luna aprilie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale si de marketing.

termenii si conditiile site-ului!

Produsele achizitionate pot fi vizualizate si online, folosind platforma RS Online, unica in Romania. Veti putea sa va logati imediat ce plata produsului este confirmata in contul nostru.
www.RSonline.ro
* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.